Zájemci o další dotace na kotle mají šanci

(27. 10 2016, Mladá fronta Dnes) Další miliony na první vlnu takzvaných kotlíkových dotací by chtěl získat Karlovarský kraj. Dodatečnou sumu by ovšem směli zájemci použít výhradně na výměny kotlů na tuhá paliva za ekologičtější kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Nabídka peněz přišla od Ministerstva životního prostředí.

„Kraj původně dostal na kotlíkové dotace od státu 67,2 milionu korun. Nyní chceme využít možnost navýšení dotací o 6, 7 milionu korun na téměř 74 miliony. Podmínkou navýšení dotace je také vyšší počet vyměněných kotlů z původně požadovaných 440 na 492,“ uvedl hejtman Martin Havel.
To by podle něj neměl být problém, protože zájemců je poměrně dost. Krajský úřad dokončil příjem žádostí 30. června a bylo jich celkem 625. „Úředníci odboru investic a správy majetku postupně vyřizují i žádosti zařazené v zásobníku, jsou téměř na čísle šest set,“ řekl hejtman.
Navýšení peněz na kotlíkové dotace už schválili krajští radní, souhlasit s tím musí ještě zastupitelé. Pokud to udělají, platit budou stejná pravidla, jako pro letošní první vlnu. Výzvu vyhlásí kraj na jaře.

Smlouvy je třeba podepsat do konce příštího roku

„Všechny smlouvy bychom měli uzavřít do 31. prosince 2017. Uznatelnost nákladů, tedy doba pořízení nového kotle, zůstává od 15. července 2015,“ uvedla Věra Tomsová, vedoucí odboru investic a správy majetku krajského úřadu.
Krajský úřad začal první žádosti o kotlíkové dotace přijímat začátkem března. Ti, kteří si chtěli úspěch žádosti pojistit, na úřadě před spuštěním žádostí nocovali. Vedení kraje očekává, že první vlnou kotlíkové dotace neskončily.
„Stabilně se vedou jednání o tom, že by do všech krajů šla na tuto veleúspěšnou věc ještě porce peněz. Nemáme přesně potvrzenou sumu, ale o kotlíkové dotace je opravdu zájem napříč republikou,“ naznačil hejtmanův první náměstek Jakub Pánik.
Karlovarský kraj si nechal před časem zpracovat statistiku ohledně četnosti výměn kotlů v jednotlivých oblastech regionu. Mezi nejvíce zastoupená katastrální území patřil Nejdek s téměř pěti procenty, následovaly Žlutice, Aš, Šindelová či Bochov.

1280px - 2007 - KarlovyVary - 143s

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.