V kotlíkových dotací na ovzduší v obcích má zjistit měření

(6.3.2017, ČRo - hradec.cz, Jiří Fremuth) Ministerstvo životního prostředí chce zjistit, jaký dopad na ovzduší mají kotlíkové dotace. V osmi obcích proto zadalo měření, která zkoumají množství zplodin ze spalování tuhých paliv. Údaje pak úřad srovná s budoucími měřeními. Ta se budou dělat s další vlnou výměny kotlů. Kotlíkové dotace zatím v celé zemi využily 3 000 domácností. Časem by vyměněných kotlů mohlo být až 100 tisíc.

Kotlíkové dotace a čistota vzduchu. „Tady to je odběrové zařízení pro odběr imisí. Odebírá to vzduch z okolí pomocí čerpadla,“ Jan Komárek z Českého hydrometeorologického ústavu stojí vedle vzorkovačů na zahradě mateřské školy v Jablonném nad Orlicí. Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji. Připraveno je 94 milionů. Nerezové skříně vysoké zhruba metr přesívaly zdejší ovzduší dva měsíce topné sezóny. „Teď mám v ruce tubus s naprášenými filtry. Sítko je takové tmavě šedé. Původně bylo bílé. Takto to vypadá za 24 hodin,“ říká Jan Komárek. Odborníky zajímá nejen prach, ale také množství rakovinotvorných látek ve vzduchu. „Jeden den to zkoumá benzo(a)pyren, druhý den čistě nanesený prach na filtr a třetí den těžké kovy. Nikl, kadmium, arzen a olovo,“ dodává Jan Komárek. Množství zplodin ze spalování pevných paliv v ovzduší se měřilo v osmi obcích v celé zemi. Jednou z vytipovaných vesnic byla i Dolní Radechová na Náchodsku - tam se v rámci kotlíkové dotace vyměnilo 13 kotlů, říká nezávislý starosta Jan Michel: „Poslední dobou zjišťuji, že opět lidé přechází na tuhá paliva. Dřevo a uhlí. A proto nám určitě kotlíková dotace pomohla.“ Jenže kvůli velkým emisím z dopravy, které by výsledky měření zkreslily, se v Radechové nakonec neměřilo. Důležitá pro výběr místa byla kvalita ovzduší, ale také potenciál budoucí výměny kotlů. V třítisícovém Jablonném jich zatím lidé vyměnili šestnáct. „Hlavně když vjíždíte do města a sjíždíte z vrchních vesnic, tak vidíte na tom dolíku takový krásný černý opar,“ popisuje mi smogové dny ředitelka školky v Jablonném Lenka Prokopcová. Znečištěný vzduch se tady projevuje i na zdraví dětí. „Hůř se dýchá, děti jsou často nemocné. Zápaly plic, průdušky, bronchitidy. Už u malých dětí se to objevuje,“ doplňuje Lenka Prokopcová. Technici čistoty ovzduší se s přístroji na zahradu školky vrátí, až se ve městě při příští vlně dotací vymění další kotle. O to první byl obrovský zájem.

Smog - 1973956 - 1920

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.