Ústecko by potřebovalo o 20 milionů víc

(2.6.2016, ČTK) Zhruba na 150 lidí, kteří žádali v Ústeckém kraji o peníze na nový ekologický kotel, se nedostane. Krajský úřad vyčerpá celých 156 milionů korun, které dostal na kotlíkové dotace od státu. Aby uspokojil všechny zájemce, potřeboval by 20 milionů navíc.

„Věřím, že ne všechny kraje přidělenou částku vyčerpají. Možná se nám tedy nakonec povede dosáhnout na vyšší alokaci a všichni žadatelé by mohli být uspokojeni. Zbylé projekty budou čekat v zásobě,“ uvedl Stanislav Rybák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje. 

Z 1 557 přijatých žádostí už krajští radní schválili přes 1 200 za 139 milionů korun. Největší zájem byl v Ústeckém kraji o kombinované kotle na uhlí a biomasu. Pořídit si je chce 45 procent žadatelů. „Zhruba 23 procent lidí chce starý kotel vyměnit za tepelné čerpadlo, 15 procent za ekologičtější kotel na uhlí, desetina lidí chce plynový kotel. O kotel na biomasu požádalo 7 procent lidí,“ vyjmenoval Rybák. 

Nejvíc lidí se o  kotlíkovou dotaci hlásilo na Děčínsku. Z okresu přišlo 260 žádostí. Obyvatelé Lounska poslali 113 žádostí a sousedního Litoměřicka 102 žádostí. Na Ústecku mělo zájem celkem 94 lidí. 

Jiří Veltruský z Ústí nad Labem zvolil kotel na peletky, na který dostane dotaci  ve výši 80 procent. 

Dalších pět procent dostane, protože bydlí ve městě se znečištěným ovzduším. Celkem mu tedy kraj vyplatí přes 127 tisíc korun. 

„Smlouvu mám podepsanou, už jen čekám, až na konci května kotel dorazí. 

Fakturu si od kraje nechám proplatit až pak,“ popsal Veltruský. Aby dotaci získal, musel na svém rodinném domě zateplit půdu. 

Na rozdíl od jiných se svou žádostí neměl žádné problémy. Asi dvěma procentům lidí kraj dotaci nedá, protože nesplnili základní podmínky nebo měli v žádosti chyby. „Z dotace nelze například pokrýt výměnu stávajícího plynového kotle nebo krbových kamen. U jiných, menších problémů měli lidé možnost žádost doplnit,“ upřesnil náměstek Rybák. 

Rada Ústeckého kraje musí schválit všechny žádosti do konce června. 

Smlouvy, na jejichž základě pak kraj peníze vyplatí, lidé chodí podepisovat postupně. Vyřízeno už jich je 380. 

Ústecký kraj přiděluje dotace na výměnu zastaralých kotlů už třetí rok po sobě. Po Moravskoslezském kraji patří Ústecký kraj k oblastem s nejhorší kvalitou ovzduší. 

Zdroj: Chomutovský deník

Ústí - nad - Labem

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.