Středočeši dostanou na nové kotle padesát milionů navíc

(13. 9. 2016, Mladá fronta Dnes) Státní fond životního prostředí rozhodl navýšit původní balík 501 milionů korun, jež do středních Čech poslal na takzvané kotlíkové dotace, o dalších 50 milionů. Kraj proto vyhlásí další kolo dotací, do kterého se lidé mohou přihlašovat od 3. října. Stejně jako v kole prvním očekává nyní hejtmanství velký zájem.

V prvním letošním kole od ledna do června vyřídili úředníci celkem 4 500 žádostí o příspěvek na pořízení nového kotle, lidem poslali přes půl miliardy.
„Do uzavření prvního kola jsme zaevidovali žádosti v celkovém objemu zhruba 506 milionů korun. Zbývající finanční částka bude pokryta z rozpočtu Středočeského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád (ČSSD).
Maximálně mohou žadatelé dostat 127 500 korun, ale výše dotace záleží na typu nového vytápění: 70 procent v případě kotle spalujícího pouze uhlí, 75 procent u pořízení kotle na uhlí a biomasu nebo kotle plynového kondenzačního.

Výše příspěvku je různá

Mírně vyšší dotaci dostanou lidé na tepelné čerpadlo nebo na kotel pouze na biomasu. Dalších pět procent navíc mohou obdržet, pokud jsou z obce, která je v seznamu prioritních obcí a měst. Podle Semeráda by si žadatelé měli dát pozor například na typ tepelného zdroje, který si pořizují. Aby splnil podmínky pro získání dotace, musí být zapsán v seznamu výrobků.
Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3 460 kotlů, toto množství se podařilo výrazně překonat. Poprvé se kotlíkové dotace přidělovaly v roce 2013. Před krajským úřadem se pravidelně tvořily několikahodinové fronty. V letošním roce k ničemu podobnému nedošlo.
Středočeský kraj patří mezi regiony s nejhorším ovzduším, důvodem jsou i zastaralé kotle a používání neekologických paliv. Hejtmanství na začátku srpna požádalo Státní fond životního prostředí o 100 milionů korun, fond potvrdil polovinu částky.

Komin

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.