Špatně nastavené kotlíkové dotace?

(30.5.2016, ČT24) Velmi oblíbený typ kotle od slovenského výrobce Attack údajně nesplňuje přísné emisní hodnoty. Uvedli to zástupci Asociace podniků topenářské techniky (APTT), podle nichž výrobek nevyhovuje českým normám. To by bylo v rozporu s nastavením programu kotlíkových dotací. Program, díky kterému má ubýt v ovzduší škodlivých látek, tak podle asociace ztrácí smysl.

Slovenský výrobce přitom uvedl, že výrobek testovala zkušebna v Piešťanech a plně vyhověl i nejpřísnější 5. emisní třídě. Firma ho tak mohla zařadit do kategorie ekodesign sdružující výrobky, na něž mohou lidé čerpat dotace. „Kotel Attack FD 25 Automat splňuje deklarované parametry, byl řádně certifikovaný zkušebnou TSÚ Piešťany, š.p., která vydala příslušné protokoly, certifikáty včetně osvědčení o ekodesignu. Na základě uvedených podkladů byl tento kotel zapsaný do seznamu podporovaných zařízení v programu kotlíkových dotací,“ sdělil za firmu Martin Zifčák.

Zástupci APTT sdělili, že kotel nechali prověřit v brněnské certifikované zkušebně. „Výrobek podle Asociace podniků topenářské techniky nesplnil ani 3. emisní třídu,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. Asociace se již obrátila na Českou obchodní inspekci (ČOI) s žádostí o prošetření celé situace. Ta podnět postoupila podobné instituci na Slovensku, která ale v souvislosti s certifikací daného kotle neshledala žádná pochybení.

20050111 - Nova - hut - Ostrava

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.