Ovzduší se lepší. Stále to nestačí

(23.5.2016, MF Dnes) Není to už katastrofa, ale do normálního stavu je pořád daleko. Tak lze podle posledních projektů hodnotit čistotu ovzduší na Ostravsku a Karvinsku. Důkaz, že v letech 2012 a 2013 patřil region k nejhorším v Evropě: Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila výsledky měření koncentrací velmi jemného polétavého prachu PM2,5 ve třech tisících měst. Zatímco na světě vévodí „špinavé“ tabulce asijské lokality v čele s íránským Zábolem s 217 mikrogramy polétavého prachu na kubický metr, Evropě nechvalně dominují zejména Poláci s Bulhary s průměrně více než čtyřiceti mikrogramy.
Následuje Česká republika. Konkrétně Havířov a Český Těšín s 33 mikrogramy a jen s o něco málo nižším průměrem Orlová, Karviná a Ostrava.

Průměr Evropské unie přitom činí 25 mikrogramů na metr krychlový, ale WHO doporučuje pouze 10 mikrogramů. Pak už je ohroženo zdraví lidí. „Stav se sice zlepšuje, ale pořád je znečištění ovzduší na takové úrovni, které nás řadí k regionům s největším znečištěním v Evropě,“ řekla Anna Plešková ze sdružení Čisté nebe. Dodala, že bude velmi zajímavé, jak dopadnou měření po letošním roce. Doufá totiž, že výsledky budou značně jiné než ještě před několika lety. 


„Měla by se projevit a zhodnotit ekologizace průmyslových podniků. Stejně tak by se měl vyhodnotit vliv kotlíkových dotací,“ zmínila Plešková fakt, že například hutní giganty ArcelorMittal v Ostravě a Třinecké železárny letos dokončily za výrazné podpory Evropské unie instalace speciálních filtrů, které zachycují právě nejjemnější prach a na něj vázaný zdraví nebezpečný polycyklický aromatický uhlovodík benzo(a)pyren. 


Na výsledky letošního roku je hodně zvědavý i Radim Šrám, vedoucí oddělení genetické ekotoxikologie Akademie věd ČR. V ruce má totiž výsledky mimořádného průzkumu s názvem CITI-Sense, který také nepřinesl pozitivní výsledky. „Letošní výsledky jsme porovnali s hodnotami naměřenými v 90. letech. Prachu opravdu ubylo, ale vypadá to, že benzo(a)pyrenu spíše přibývá. A to není dobré,“ upozornil Šrám. 


Projekt spočíval v tom, že kromě obvyklého stacionárního měření kvality ovzduší dostalo zhruba třicet dobrovolníků z ostravského obvodu Radvanice a ve Vratimově přenosné senzory. A loni v září a letos v únoru se uskutečnilo měření, které zjišťovalo zátěž například při práci na zahradě nebo cestou do zaměstnání. „Nemilým překvapením bylo, že ve Vratimově bylo srovnatelné množství prachu a karcinogenů jako v Radvanicích,“ poznamenal Šrám. 


Na obou místech byly pak při únorovém měření překročeny limity prachu, v případě benzo(a)pyrenu se do limitu nevešly dokonce ani zářijové hodnoty. Nedobré výsledky nejsou překvapivé pro jednu z dobrovolnic projektu, Jarmilu Žurkovou z Vratimova: „Vidím a cítím totiž, co tady občas dýcháme.“ 


Podle ní jsou ve Vratimově tři největší problémy. „Jednak je to stále blízká huť, doufám, že nový filtr bude opravdu využíván a projeví se na čistotě. Pak to jsou lokální topeniště a také pálení odpadu na zahradách.“ S výsledky projektu CITI-Sense se už seznámil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Bylo by skvělé, kdyby se projekt povedlo zopakovat a srovnat Ostravsko s Ústeckem a nějakým čistým regionem,“ řekl České televizi. 

Josef Gabzdyl, redaktor MF DNES

Autor: Petr Štefek

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.