Od. 4. října mohou lidé opět žádat kotlíkové dotace ve Středočeském kraji

https://www.kr-stredocesky.cz/web/urad/home

Dotační program nazvaný „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017 – 2019“ odstartuje 4. října 2017. Vyhlašuje ho Středočeský kraj s podporou Ministerstva životního prostředí. Na nový ekologický kotel nebo tepelné čerpadlo budou moci lidé získat až 127,5 tisíce korun. Celkem kraj v této výzvě rozdělí 502,2 milionů korun.

Příspěvky budou moci získat lidé, kteří plánují výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v 1. a 2. emisní třídě za tepelná čerpadla, kotle výhradně určené pro spalování biomasy nebo za automatické kotle na uhlí a biomasu či plynové kondenzační kotle. V první vlně byl největší zájem o kombinované kotle na uhlí a dřevní pelety.

„Dalším krajem, který se zapojuje do druhé vlny kotlíkových dotací, v níž si kraje rozdělí téměř 3,4 miliardy korun a v domácnostech se tak vymění dalších minimálně 35 tisíc zastaralých kotlů, je právě kraj Středočeský. Zároveň oceňuji, že kraje zareagovaly na doporučení ministerstva a bude možné podávat žádosti elektronicky, přímo z domova," pokračuje ministr Brabec.  

Šanci získat dotaci bude mít několik tisíc lidí. Středočeský kraj bude žádosti přijímat nově elektronicky od 4. října 2017 od 8 hodin. „Žadatelé budou moci podle kategorie nově pořízeného kotle a místa bydliště získat od kraje příspěvek 75 tisíc korun – 127,5 tisíc korun. Když by všichni získali nejnižší možnou dotaci, tak čistě matematickým propočtem by mohlo uspět až 6 696 žadatelů,“ řekla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a dodala, že do dvaceti dnů pak budou muset lidé žádost vytisknout a s dalšími potřebnými dokumenty doručit na podatelnu krajského úřadu. „Odpadne tak nepříjemné až nelidské čekání žadatelů ve frontě v zimě a dešti před krajským úřadem. Jsem ráda, že se nám systém podařilo změnit,“ dodala středočeská hejtmanka Jermanová.

Příjem žádostí potrvá téměř osm měsíců, do 29. června 2018 nebo do vyčerpání určených finančních zdrojů. „O dotaci budou moci požádat fyzické osoby žijící na území Středočeského kraje, které bydlí v rodinných domech, dalších objektech k bydlení a zemědělských usedlostech s maximálně třemi bytovými jednotkami. Dotace není určená pro rekreační objekty.

Pokud žadatel zaregistruje žádost pouze elektronicky a na úřad ji vytištěnou nedonese, na příspěvek nárok mít nebude. O dotacích bude rozhodovat Rada Středočeského kraje do 120 pracovních dnů od doručení písemné žádosti.  

Zdroj: Středočeský krajský úřad

Zamek - Karlštejn

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.