Mrazivý leden: domkaři dokupují topivo jako o život

(23.1.2017, Moravskoslezský deník, Břetislav Lapisz) Předchozí zimy byly mírné, někteří majitelé rodinných domů tak před letošní zimou nakoupili méně uhlí do svých kotlů. Mrazivý leden však přiměl řadu z nich k doplnění zásob topiva. A uhelné sklady tak zažívají „druhé Vánoce“.

Zvýšenou poptávku zaznamenali například v uhelných skladech Kalman Trade v Ostravě. „Zatímco před Vánocemi lidé nakupovali uhlí méně, už v prvních lednových dnech zákazníků začalo přibývat. Určitě to souvisí s vlnou silných mrazů. Poptávka je jak po hnědém uhlí do automatických kotlů, tak i po černém uhlí. Meziroční nárůst mezi loňským a letošním lednem odhaduji tak na 60 až 70 procent,“ odpověděla Hana Lišková z Kalman Trade. Jak dodala, někteří zákazníci přikupují 30, další 50 metráků. „To je zákazník od zákazníka různé. Je ale poznat, že lidé tak silné mrazy nečekali a zásoby uhlí některým zřejmě začínají docházet. Ceny hnědého uhlí zrnitosti ořech 2, kterým topí v automatických kotlech na tuhá paliva ti, kdo k pořízení kotlů využili kotlíkové dotace, se v poslední době podle Hany Liškové neměnily. Cena je 280 korun za metrák. Obdobné je to i u cen černého uhlí. Naopak nahoru šly ceny koksu. Ten se prodává od 620 do 680 korun za metrák,“ dodala Hana Lišková.
Ivana Klepková, mluvčí společnosti Ridera, rovněž uvedla, že zákazníků, kteří dokupují uhlí poté, co se v prvních týdnech nového roku prudce ochladilo, výrazně přibylo. „Platí to v případech těch, kdo topí černým uhlím, i zákazníků, kteří nakupují hnědé uhlí ořech 2 do automatických kotlů,“ upřesnila Ivana Klepková. Pracovník dalších ostravských uhelných skladů, který si nepřál být jmenován, dodal, že zákazníci začali jezdit už po předpovědi meteorologů, že mrazy udeří. „Někteří zákazníci dokupují topivo pro jistotu, u jiných je poznat, že jim zásoby docházejí. Jeden starší pán byl koncem prosince a v prvních týdnech ledna už minimálně pětkrát. Pokaždé bere 2,5 až tři metráky pytlovaného hnědého uhlí do automatického kotle. Když jsme spolu prohodili pár slov, přiznal, že nakoupil letos na zimu méně uhlí. Velká fůra uhlí se mu teď nechce v zimě skládat, tak řeší situaci těmi menšími nákupy,“ dodal pracovník uhelných skladů z okrajové části Ostravy. Lidé si jezdí pro uhlí i s přívěsnými vozíky.

Ridera uhlí

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.