Miliony na kotle jsou rozděleny

(20. 7. 2016, Českolipský deník) Na včerejším jednání projednala Rada Libereckého kraje poskytnutí finančních příspěvků dalším 59 žadatelům. Po schválení zastupitelstvem budou tito žadatelé poslední, na něž se dostane.

„Jedná se o třetí vlnu schvalování, ve které dojde k rozdělení všech alokovaných prostředků v rámci kotlíkových dotací určených pro Liberecký kraj,“ informoval krajský radní Vít Příkaský. Zájemci, kteří podali žádost, a nezbyly na ně finance, budou zařazeni do takzvaného zásobníku projektů. „Z něj budou žadatelé postupně oslovováni k podpisu smlouvy v případě, kdy některý jiný odstoupí a rozhodne se projekt nerealizovat, nesplní podmínky na proplacení dotace nebo pokud budou projekty realizovány levněji, než bylo předpokládáno,“ vysvětlila tisková mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

Přihlásit se mohou i další lidé, ovšem i u žádostí ze zásobníku bude rozhodovat jejich pořadí, v němž byly doručeny.

Od počátku vyhlášení programu do současnosti bylo přijato přibližně 1500 žádostí o dotaci. Někteří žadatelé ovšem nesplnili podmínky programu a museli být z procesu hodnocení vyřazeni. Jednalo se asi o 4 procenta všech žádostí.  „Největší zájem jsme zaznamenali o výměnu starých kotlů za automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, asi 41 % všech žádostí o dotaci, dále za tepelná čerpadla, to bylo 20 % žadatelů,“ dodává radní Příkaský. Co se týká rozložení zájmu v rámci území Libereckého kraje, nejvíce žadatelů bylo z Liberce a jeho okolí.  Mezi další nejčastější uchazeče patřili lidé z oblasti Jilemnicka, Českolipska a Semilska. Na Jablonecku o dotaci nikterak extrémní zájem nebyl.

Hlavním důvodem o získání dotace je fakt, že majitelé do kotlů smí přikládat dřevo a uhlí jen do září 2022, pak si musí koupit ekologičtější model a pomoct jim v tom mají právě kotlíkové dotace. Letos si z nich lidé v kraji rozdělí celkem 135 milionů korun.

 V současné době již probíhají jednání s Ministerstvem životního prostředí ČR k upřesnění podmínek a časového horizontu vyhlášení nové výzvy pro kraje, ve které budou moci získat další finanční prostředky pro žadatele na svém území. Vyhlášení výzvy pro kraje se předpokládá v průběhu roku 2017.

Penize

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.