Kraj uvolní další miliony na kotle. Vystačí asi pro 650 zájemců

(19. 9. 2016 Plzeňský deník) – Od dnešního dne začíná kraj podruhé rozdávat peníze na pořízení ekologického kotle či tepelného čerpadla. Tentokrát rozdělí 73 milionů korun.

„Mělo by to stačit pro cca 650 lidí, ale záleží, o jakou částku si požádají," ujišťují úředníci z Krajského úřadu. Kotlíkové dotace zaplatí až 85 % z ceny nového zařízení.
Co je tedy nutné pro získání až 128,5 tisíce korun udělat? Vlastnit na území kraje rodinný dům, v němž je kotel na pevná paliva s ručním přikládáním, a vybrat si nový zdroj vytápění. „Pokud budova nesplňuje třídu energetické náročnosti C, musí žadatel provést i tzv. mikroenergetické opatření, což může být výměna oken, zateplení půdy, výměna vchodových či balkonových dveří a podobně. I na to lze získat dotaci," upozorňuje krajský radní pro životní prostředí Václav Štekl (KSČM) s tím, že nejvhodnější opatření doporučí energetický specialista.
Poté už stačí pouze usednout k počítači, zaregistrovat se do systému eDotace a podat žádost. „A do deseti pracovních dnů je nutné dodat přílohy na Krajský úřad, a to písemnou formou," doplňuje radní. To je ostatně hlavní změna oproti prvnímu kolu ze začátku letošního roku.
V něm Plzeňský kraj rozdělil 149 milionů korun, nejvíce žadatelů bylo z Klatovska (305) a Domažlicka (223). Celkem s žádostí uspělo 1309 lidí, více než dvě stovky byly vyřazeny například kvůli nedodání písemných pokladů. Téměř třetina lidí si díky dotaci pořídila nové tepelné čerpadlo, druhý nejoblíbenější je kotel na pevná paliva.
Novinkou tohoto kola je také vytvoření tzv. zásobníku žádostí. Ten vznikne poté, co se částka vyhrazená na kotlíkové dotace vyčerpá. Jde o náhradníky, po nichž úředníci sáhnou v případě, že některá žádost nesplní náležitosti a v dotačním programu zbudou peníze.
Druhé kolo kotlíkových dotací bude otevřeno do vyčerpání peněz nebo do 19. prosince. Další výzvu kraj spustí nejdříve koncem příštího roku."

Plzen

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.