Kotlíkové dotace budou nově posíleny o více než sto milionů

(25. 8. 2016, Opavský a hlučínský deník) Pokud jste si zažádali o dotaci na výměnu starého kotle za nový a nedostalo se na vás, můžete přijít na řadu už na podzim

Stovky lidí v Opavském okrese oslovila možnost vyměnit starý neokologický kotel za pro životní prostředí šetrnější model. V Opavě se takto podařilo vyměnit celkem 204 kotlů, což je druhé největší číslo v celém Moravskoslezském kraji.

 „Jsme velmi rádi, že naše kampaň za lepší ovzduší padla na úrodnou půdu, a mohla tak přispět a určitě ještě i přispěje ke zlepšení ovzduší v Opavě. V další iniciativě rozhodně budeme pokračovat,“ měl z čísel radost náměstek primátora Dalibor Halátek (Změna), který narážel také na Projekt Emise. V něm studenti Slezského gymnázia v Opavě dávají lidem informace jak správně topit, aby co nejméně zatěžovali životní prostředí. Mezi několika tisícovkami žádostí byly také ty z Hlučína, kde se o příspěvek ucházelo přes sto lidí. Ty navíc lákala také skutečnost, že vedení města slíbilo přispět z vlastního rozpočtu, konkrétně tedy z Fondu rozvoje bydlení, kde je k dispozici pro letošní rok 17,6 milionu korun. Zájem lidí nás velmi potěšil, jsme moc rádi, že občané Hlučína mají takový zájem o výměnu svých starších kotlů za ekologičtější. Pokud by Moravskoslezský kraj uvolnil další peníze na kotlíkové dotace, město Hlučín by to určitě uvítalo,“ uvedla místostarostka Blanka Kotrlová (ANO). Nyní už je jasné, že na její přání došlo a kraj společně s Evropskou unií skutečně uvolní další peníze. Konkrétně 117 milionů korun, díky kterým by se tak mělo dostat na všech 752 žadatelů, kteří zůstali takzvaně pod čarou. „Vyjednali jsme s Evropskou komisí navýšení dotace o 300 milionů korun, které můžeme dále rozdělit krajům.

 Prostředky chce využít už Středočeský a Plzeňský kraj. Moravskoslezskému kraji by po vyřízení žádostí mohla připadnout částka 46,9 milionů korun,“ uvedla mluvčí Ministerstva životního prostředí Jana Taušová. Dalších 71 milionů už by tedy uhradil Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu. Peníze by se k neúspěšným žadatelům mohly dostat už na podzim. Zároveň se chystá zahájení druhé vlny dotací. Ta by měla začít na jaře příštího roku, což je ještě dříve, než se původně očekávalo. Prvně se však vyhodnotí dopad první vlny dotací, což je požadavek Evropské unie. Pokud bude verdikt znít tak, že jsou dotace efektivní, předpokládá se, že do Moravskoslezského kraje poputuje dalších 470 milionů.

Opava - Horni - namesti

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.