Kotlíkové dotace budou, kraj chce získat další miliony

(7. 10. 2016, Českolipský deník) Kraj by mohl uspokojit další zájemce o výměnu kotlů. Od ministerstva chce získat až 14 milionů.

„Kdo nestihl zažádat o kotlíkové dotace, nemusí věšet hlavu. Stále je možné podat si žádost. Přestože Libereckému kraji už peníze došly, další by měly dorazit na přelomu roku.
DO ZÁSOBNÍKU
„Kdo si teď podá žádost, bude zařazen do zásobníku," potvrdila krajská tisková mluvčí Markéta Dědková.
Podle hejtmana Martina Půty by Liberecký kraj mohl dostat od Ministerstva životního prostředí ČR dalších čtrnáct miliónů korun.
ČERPADLA A BIOMASA
Jak však upozornil krajský radní Vít Příkaský, z těchto peněz bude možné podpořit pouze zdroje tepla, které využívají obnovitelné zdroje energie. „Jedná se tedy o kotle na biomasu a tepelná čerpadla," potvrdil Příkaský.
Žádosti o příspěvek budou stejně jako v předešlých případech posouzeny komisí, která rozhodne, zda jí bude vyhověno. O finanční podporu si mohou zažádat pouze majitelé rodinných domů, kteří mají kotel na pevná paliva s ručním přikládáním. Kdo plánuje výměnu starého kotle, by tak neměl váhat. Úředníci už potěšili deset majitelů domů, kteří dostanou peníze na místo původních žadatelů. Může se totiž stát, že někdo odstoupí, protože se rozhodne kotel nekupovat nebo jej pořídí levněji. Momentálně je v zásobníku 72 žádostí za více než osm milionů korun.
NOC NA KRAJI
O kotlíkové dotace byl v Libereckém kraji enormní zájem. Potvrdí to každý, kdo si v pondělí 25. ledna přišel podat žádost. První zájemci dorazili před krajský úřad už v neděli odpoledne a během následujících hodin přišly další desítky lidí, kteří ve vestibulu strávili noc vybaveni termoskami, řízky a spacáky.
Na peníze si však i při kladném vyřízení žádosti museli zájemci počkat až do podzimu.
Jak potvrdila Markéta Dědková, k dnešnímu dni se dočkalo kolem 150 lidí, mezi které bylo vyplaceno zhruba 17 miliónů. Dohromady kraj rozdal více než 135 miliónů mezi 1 200 žadatelů.
DRUHÁ VLNA
Možnost zažádat si o dotaci na ekologické topení budou moci zájemci zřejmě i příští rok. Liberecký kraj už zahájil jednání s ministerstvem ohledně další vlny. V následujících dvou letech by tak měl mít k dispozici dalších 135 milionů. Zájem o příspěvek na výměnu kotlů.

800px - Radnice - Liberec - 2005

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.