Kdo dnes zaváhá, neušetří

(15.1.2016) Kotlíkové dotace - teď se o nich mluví snad všude. Vláda vyčlenila 9 miliard. Na první pohled to vypadá jako pořádná suma. Ve skutečnosti to ale znamená, že s pomocí dotace se u nás vymění zhruba 100 tisíc kotlů z 350 tisíc, které budou potřeba vyměnit. Kdo dnes zaváhá, dotaci na nový kotel nedostane. A přitom je stejně bude muset vyměnit – ale už za své.

„Je to největší výzva za posledních několik let,“ říká Leopold Benda, obchodní ředitel českého výrobce kotlů Benekovthermu z Horního Benešova, a dodává: „při výši dotace kupříkladu 120 tisíc na kotel za 150 tisíc korun člověk zaplatí jen 30 tisíc. A tahle investice se mu díky úspoře uhlí vrátí už za tři roky.“ Nízkoemisní automatické kotle Benekov totiž mají až 95% účinnost při výrazně nižší spotřebě. 

Zároveň je ale nutné zdůraznit, že takto dotovaný kotel musí splňovat ty nejpřísnější emisní limity. Smyslem dotace ministerstva životního prostředí je totiž právě dopad na životní prostředí a ovzduší. „Například, Česká obchodní inspekce teď řeší kotel se zahraničním certifikátem, který ale v české státní zkušebně neprošel testy,“ upozorňuje ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký, „proč by měli lidé požadovat certifikát od nezávislé zkušebny.“ Jinými slovy, když váš kotel nebude splňovat limity, buď nemusíte dotaci vůbec dostat, nebo ji případně budete muset vracet. 

A stát se chystá ovzduší kontrolovat velmi přísně. Už nyní se testuje dron, který bude z kouře z komína schopen přesně určit, jaké spaliny vypouští domácnost do ovzduší. „Nasaje kouř, vyhodnotí prachové částice, jejich velikost a koncentraci. Laboratorní rozbor pak určí, co člověk přesně spálil,“ vysvětloval v České televizi Petr Sejkora, který takové drony testuje. „Občan by si měl zjistit, jaký certifikát kotel má. Když dnes ušetří pár tisíc na ceně kotle, může se stát, že mnohem víc pak zaplatí na pokutách,“ připomíná k tomu Mojmír Krátký z asociace. 

A jak to s dotací funguje v praxi? „Žadatel musí vyplnit žádost, mít energetický posudek. Pokud nemá aktuálně peníze na překlenutí doby od podání žádosti po vyplacení dotace, musí si zajistit překlenovací financování. My tohle všechno za něj uděláme a vyjednáme,“ popisuje Leopold Benda z Benekovthermu přednosti tohoto největšího českého výrobce automatických kotlů. „Lidé většinou podávají jednu žádost o dotaci za život a mohou mít obavu, že něco špatně vyplní,“ vysvětluje Leopold Benda, proč se rozhodli poskytovat klientům veškerý servis. Další věcí je financování. Ne každý totiž má v rezervě tolik peněz, aby překlenul dobu, než ministerstvo dotaci vyplatí. „S půjčkou ProBydlení lze výhodně financovat celou výměnu kotle. 

S 5% úrokem splátky úvěru lze výhodně překlenout období, než dotaci dostane. Zároveň si může podle svých možností zvolit dobu splatnosti,“ vysvětluje Jaroslav Cvrček, manažer pro strategické spolupráce společnosti Wüstenrot. 

Do roku 2020 by se mělo vyměnit zhruba 350 tisíc kotlů. Současná výše dotace ale bude stačit jen na asi 100 tisíc kotlů. Ale jak je řečeno na začátku, kdo dnes zaváhá, přijde ho výměna kotle výrazně dráž. Od roku 2022 bude možno topit jen v kotlích, které splňují přísné emisní limity. Tedy, kdo dnes nepodá žádost o dotaci, stejně bude muset jednou kotel vyměnit. Už ale za své. A pokud to neudělá, hrozí mu pokuta až 50 tisíc. „Lidé si to ale uvědomují. Naše partnery, servisní centra a montážní firmy, oslovují a dohadují s nimi vyřízení dotace a montáž nového kotle,“ doplňuje inženýr Benda ze společnosti Benekovtherm. 

Petr Vrabec, redakce Kotlikovadotace.cz

Pocitani

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.