Karviná rozšířila možnosti půjček na kotlíkové dotace

(14. 9. 2016, Právo)Změnu pravidel pro poskytování bezúročných půjček pro žadatele o krajské kotlíkové dotace schválilo v úterý karvinské zastupitelstvo.

Změna se týká žadatelů, kterým kraj dotaci přizná, ale vyplatí ji už z vlastního rozpočtu, protože už se nevešli do balíku peněz vyčleněných Evropskou unií.

 Kraj před nedávnem vyzval žadatele z první vlny, kteří doručili platné žádosti až poté, co už byly vyčerpány peníze určené pro tuto výzvu z prostředků Evropské unie, aby svůj zájem potvrdili, a přislíbil jim výměnu kotlů dotovat z vlastních peněz. „Město Karviná ale poskytovalo bezúročné půjčky na předfinancování zatím jen těm, kterým byla dotace přiznána z balíku peněz EU,“ vysvětlila mluvčí radnice Šárka Swiderová.

 Nyní tedy mohou o bezúročnou půjčku do výše krajem přiznané dotace požádat i ti, kteří se do první unijní vlny nevešli, ale kraj jim dotaci přesto poskytne. „Nic dalšího se na pravidlech nemění – žádat mohou občané Karviné, vlastníci domu na území města, kteří jsou bez dluhů a splní podmínky půjčky. My jim půjčíme 100 procent do výše krajem přiznané dotace tak, aby byli schopni i bez vlastních úspor co nejrychleji kotel vyměnit,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

 „Přes velkou osvětu a výhodné dotační podmínky je ale žadatelů z Karviné málo. Lze přitom získat až 150 tisíc na nejekologičtější systém vytápění a v Karviné ještě půjčku od města do výše krajem přiznané dotace na předfinancování výměny,“ dodala mluvčí. „Celkově se zatím o peníze na výměnu kotle na krajském úřadě přihlásila jen asi stovka karvinských žadatelů, čekali jsme větší zájem. Musíme si uvědomit, že v roce 2022 už nebude nikdo moci bez tučné pokuty používat zastaralý kotel, takže je opravdu nejvyšší čas na výměnu,“ upozorňuje primátor Hanzel.

Karvina

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.