Glosa: Fronty jsou nedůstojné, v době internetu

(20.4.2017, Kotlíkovédotace.cz, red) Nepořádek, televizní štáby, hlouček novinářů. Takhle to vypadalo před budovou krajského úřadu Středočeského kraje ve čtvrtek po ukončení přijímání žádostí v rámci druhé vlny první výzvy kotlíkových dotací.

Stovky lidí čekaly ve čtvrtek brzo ráno ve frontě před Krajským úřadem, někteří už od úterního večera. Podotkněme, že počasí se tento týden zbláznilo a v noci klesala rtuť na stupnici teploměru i pod bod mrazu. Proto se popíjel čaj z termosek, někdo si přinesl i stan. Šestatřicet hodin, přes dvě noci, čekali lidé na poslední čtyři stovky dotací, které plánuje kraj rozdělit v rámci druhé vlny první výzvy kotlíkových dotací. Podobně jako u středočeského krajského úřadu se stály fronty například i v Jihlavě u krajského úřadu Kraje Vysočina nebo v Liberci u úřadu Libereckého kraje. Ve frontách vznikaly tlačenice, lidé se dohadovali, kdo přišel dřív, nebo že někdo někomu držel místo. Nedůstojné.

Přitom řešení je tak jednoduché. Žijeme v 21. století, běžně používáme internet, „dokonce“ i ke komunikaci s úřady. Liberecký hejtman Martin Půta, který mezi regionálními politiky patří k těm osvícenějším, se rozhodl to změnit. „Rozuměl jsem úředníkům, že osobním předáním žádostí pomáháme těm, kteří je nemohou podat elektronicky. Ale po pondělním dohadování mezi čekajícími ve frontě a různých potyčkách zvažuji, že tuhle možnost už mít nebudou,“ řekl Půta novinářům zkraje dubna. A tak Liberecký kraj bude žádosti ve II. výzvě přijímat už jen elektronicky. A hejtmana Půtu by ostatní hejtmané měli následovat. Nakonec, kvalitní výkon státní správy a veřejné samosprávy s platíme z daní. A vzhledem k výši daní u nás vcelku pochopitelně očekáváme komfort při komunikaci s úřady. Nikoliv ponižující několikadenní čekání ve frontě jako socialismu, kdy se stálo na banány nebo kolo Favorit.

IMG - 1255

Další články:

© 2016 Kotlíkové dotace | Použití webu a OOÚ

Developed by: Forclick

zavřít

Kontaktujte nás

Kotlíkový expert Vám vyřídí vše od A do Z. S dotacemi se člověk setká jednou za život a většinou řeší, aby kvůli jejich neznalosti nepřišel o 120 tisíc korun třeba jen proto, že zapomene vyplnit jeden papír. Zároveň má snahu řešit služby „ v balíčku“a ne shánět instalaci, servis, revizi nebo nákup paliva u čtyř různých firem. Proto jsme tu my a naše koalice komplexních služeb. Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se Vám a pomůžeme.